Miért rágózz étkezés után?

Miért rágózz étkezés után?

Mi történik, amikor eszünk vagy iszunk?

A lepedék (más szóval plakk) baktériumokból álló, puha, ragacsos anyag, amely folyamatosan képződik fogainkon. Végül az íny peremén és a fogak között lerakódva az ínybetegség egyik legfőbb kiváltó okává válik. A lepedék nem különösebben káros a fogak számára mindaddig, amíg nem fogyasztunk valamilyen cukorban vagy keményítőben gazdag ételt vagy italt – ekkor azonban a lepedékben élő baktériumok veszélyes plakksavat kezdenek termelni. Az így kialakult savas közegben olyan alacsonyra zuhanhat a száj pH-értéke, amelyben már megindulhat a fog károsodása. A fogak felszínét megtámadó plakksavak képesek kioldani a fogzománcban lévő kemény ásványi anyagokat – ezt nevezik demineralizációnak –, ami fogszuvasodáshoz vezethet. Akár a cukormentes italok is tartalmazhatnak savat, és a fogzománc erózióját idézhetik elő. Az erózióban szerepet játszó savak nem ugyanazok, mint a fogszuvasodást okozó savak, sőt, lepedékmentes fogakon is kialakulhat erózió.

Miért tesz jót a fogainknak a cukormentes rágógumi fogyasztása?

A nyál a szervezet természetes védővonala a fogszuvasodás és a fogínybetegségek ellen. A nyálban lévő ásványok pontosan ugyanazok, mint a fogakban található ásványok; segít leöblíteni az ételmaradékokat, semlegesíteni a lepedék által képződő savakat, és helyreállítani a fogak egészségét. Az ORBIT® cukormentes rágógumi fogyasztása bizonyítottan akár tízszeresére növelheti a nyálképződést. Még ennél is fontosabb, hogy az ily módon stimulált nyál sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat, mint a bikarbonát, a kalcium vagy a foszfát, így a természetes módon termelődő nyálnál még inkább alkalmas a korai fogszuvasodás által okozott károsodás helyreállítására. Ezt a folymatot remineralizációnak nevezik. Igazolták azt is, hogy a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát akár 40%-kal is segít csökkenti, ha étkezés vagy ivás után 20 percig cukormentes ORBIT® rágógumit rágunk.

Mit gondol a fogorvos?

Az utóbbi években folytatott több száz klinikai tanulmány bebizonyította a cukormentes rágógumizás előnyeit az egészséges fogak szempontjából. A fogorvosok nagyon is tisztában vannak ezzel a pozitív bizonyítékkal, és széles körben ajánlják pácienseiknek a cukormentes rágógumik fogyasztását.

A gyermekek fogainak megóvása

A gyerekek általában szeretnek édességeket, kekszeket rágcsálni, szénsavas és/vagy cukros italokat, gyümölcsleveket inni, ez pedig szuvasodás, erózió veszélyének teheti ki a fogaikat. A nyál fontos szerepet játszik a cukros és savas ételek és italok káros hatásainak csökkentésében. Az ORBIT rágó fogyasztása serkenti a nyálképződést, és savsemlegesítő hatása révén megóvja a fogzománcot a savak támadásától.

Szájszárazság csökkentése

Az evéshez, a beszédhez, a nyeléshez, a fogak közötti szennyeződések eltávolításához és az íny védelméhez nyálra van szükségünk. A szájszárazság (súlyosan csökkentett nyálképződés) gyakori jelenség, körülbelül minden 4 ember közül érint egyet. Okozhatják bizonyos gyógyszerek, de tulajdonképpen bármikor, többféle okból kialakulhat. Szerencsére sok esetben visszafordítható. A nyál a szájüreg legfontosabb természetes védővonala a szuvasodás ellen, így elegendő nyál hiányában a szájszárazságban szenvedők egyik legfőbb problémája a fogszuvasodás. A cukormentes ORBIT rágó rágása akár hétszeresére növelheti a szájszárazságban szenvedők nyálmennyiségét, és beigazolódott, hogy a csökkentett nyáltermelő képességgel rendelkezők előnyben részesítik a rágógumi fogyasztását.
Bővebb információért kérdezze fogorvosunkat!

Egyél igyál rágózz!

Üdvözlünk az Orbit oldalán!

Kérünk, add meg a születési dátumodat, hogy tovább léphess. Felelős gyártóként ellenőriznünk kell az életkorodat, hogy garantálni tudjuk márkáink felelős reklámozásról szóló vállalásunkat.

év hónap nap