Így rágunk mi – kutatás

Így rágunk mi – kutatás

2014 márciusában indult az Magyar Fogorvosok Egyesülete és az Orbit közös szájhigiéniai oktató kampánya, melynek célja a magyar lakosság megfelelő és informatív tájékoztatása a körültekintő szájhigiéniával kapcsolatban. A kampány szükségességét a 2014 év elején elvégzett megközelítőleg 1300 fős országos, reprezentatív kutatás indokolta, amely lesújtó eredményeket mutatott a 14 és 50 év közötti lakosság e témában való ismereteiről, attitűdjéről és szokásairól.

Az elmúlt másfél évben a szervezők több frontos támadást indítottak a szájhigiéniai edukáció területén, hogy elérjék elsődleges célkitűzésüket, a magyar lakosság szájápolási tudás szintjének javítását, száj-, és fogápolási attitűdjének, illetve rágózási szokásainak megváltoztatását.

 

Országos eredmények 2015

A 2015-ös megismételt kutatás alapján figyelemreméltó eredmény, hogy országos szinten összességében a 14-50 éves lakosság túlnyomó többsége (83%) találkozott legalább egyszer szájhigiénia témájú hírrel az elmúlt egy évben. A nőknél, valamint a 14-24 évesek körében ráadásul ez az arány még magasabb, 90 százalék körüli volt. A száj-és fogápolást fókuszba állító hírek esetén a megkérdezettek több mint fele szükségesnek tartotta, hogy folyamatosan halljanak, olvassanak erről a témáról, mivel a cikkek komoly problémákra világítanak rá, és azzal is egyetértettek a válaszadók, hogy a száj-és fogápolással kapcsolatos hírek érdekes összefüggéseket tárnak fel. A cukormentes rágógumi fogyasztásával kapcsolatban a megkérdezettek 31%-a azt nyilatkozta, hogy olyan érdekes, komoly összefüggésekre rávilágító anyagokkal találkoztak a médiában, amelyekről eddig még nem hallottak. A megkérdezettek 73%-a nyilatkozott úgy, hogy még több gyermek szájhigiéniával kapcsolatos információt olvasna szívesen, 32%-uk pedig a szájhigiénia és a rágózás összefüggéséről szeretne többet hallani.

„Én fogorvosként legfontosabbnak a prevenciót tartom, aminek nagyon fontos része az edukáció is. Fontos, hogy minél több emberhez jussanak el az üzeneteink, minél többen tanulják meg a helyes fogápolási technikákat, hogy tudatosan figyeljenek oda az emberek a szájhigiéniájukra. Ennek az oktatását minél fiatalabb korban el kell kezdeni, mert felnőttkorban a szájhigiénia javítása, a szokások megváltoztatása már sokkal nehezebb. Végül, de nem utolsó sorban nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres ellenőrzésről sem! Éves viszonylatban az a kétszer egy óra, amit tanácsos a fogászati rendelőben féléves ellenőrzésre,  esetleg fogkőtisztításra fordítani, nem nagy dolog, viszont sokkal jobb lesz tőle a közérzetünk és a szájhigiéniánk”. – mondta el Dr. Balsai Tamás, fogszakorvos

Egyél igyál rágózz!

Üdvözlünk az Orbit oldalán!

Kérünk, add meg a születési dátumodat, hogy tovább léphess. Felelős gyártóként ellenőriznünk kell az életkorodat, hogy garantálni tudjuk márkáink felelős reklámozásról szóló vállalásunkat.

év hónap nap