Fogaink egészséges étrendje

Fogaink egészséges étrendje

Étrendünk a fogainkra is hatást gyakorolhat, ezért az ésszerű, kiegyensúlyozott, alacsony cukortartalmú étrend elengedhetetlen a fogak egészségének megőrzéséhez.

1. Mit tesz a cukor a szájban?
Cukor, egyéb szénhidrát vagy keményítő fogyasztásakor a szájban található baktériumok savat képeznek, és ez lepedék lerakódásához vezet. A szájüreg megemelkedett savszintje a fogzománcot demineralizációnak, s ezáltal szuvasodásnak teheti ki.

2. Mi a nyál szerepe?
A nyál segít kiöblíteni az ételmaradékokat és egyéb szennyeződéseket a szájból, semlegesíti a plakksavakat a szájüregben, és elősegíti a fogzománc remineralizációját. A lepedék-lerakódás csökkentése révén segíthet megóvni a fogak és az íny épségét.

3. Hogyan segíthet a cukormentes ORBIT® rágógumi?
A cukormentes ORBIT® rágógumi fogyasztása jótékony hatással van a szájüreg egészségére. Azáltal, hogy a nyáltermelést a nyugalmi állapothoz képest akát tízszereséreis növelheti, segít megőrizni a száj pH-egyensúlyát, és óvja a fogzománcot a korai károsodástól.

Fontos tippek:

  1. Fontos a kiegyensúlyozott étrend és az, hogy próbáljunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat és feldolgozatlan élelmiszert beilleszteni étrendünkbe. Nassolásra válasszunk friss gyümölcsöt, zsírszegény sajtokat, szendvicseket vagy nyers, szeletelt zöldséget.
  2. Ha már muszáj édességet ennünk, próbáljuk azt az étkezések idejére korlátozni. Ne torkoskodjunk napközben, hiszen ez gyakoribb plakksavtámadásnak tesz ki bennünket.
  3. Ellenőrizzük, hogy mi van a címkére írva, és – különösen a készételek esetén – ügyeljünk a rejtett cukrokra is. Ezek olyan változatos neveken szerepelhetnek, mint dextróz, glükóz, szukróz, fruktóz, stb.
  4. Csak mértékkel fogyasszunk savas italokat – ilyenek például a szénsavas- vagy energiaitalok -, mert kimarhatják a fogzománcot. Savas ételek vagy italok fogyasztása után ne mossunk rögtön fogat, mert ez fokozhatja az eróziót; helyette inkább rágjunk el egy cukormentes ORBIT® rágót.
  5. Nassolás vagy ivás után 20 percig rágjunk cukormentes ORBIT® rágót, ami segít megőrizni a fogak épségét. Az ORBIT® rágása fokozza a nyálképződést. A nyál elősegíti a plakksavak semlegesítését és a fogzománc remineralizációját, ami segít megőrizni a fogak és az íny épségét és akár 40%-kal csökkenthetjük a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét
Egyél igyál rágózz!

Üdvözlünk az Orbit oldalán!

Kérünk, add meg a születési dátumodat, hogy tovább léphess. Felelős gyártóként ellenőriznünk kell az életkorodat, hogy garantálni tudjuk márkáink felelős reklámozásról szóló vállalásunkat.

év hónap nap