A rágógumi története

A rágógumi története

Az emberek már évszázadokkal ezelőtt is rágtak természetes anyagokat az egész világon. Ezen anyagok között megtalálható volt bizonyos fafajták gumiteje és sűrített gyantája, különböző édes füvek, levelek, magok és viaszok.
Az ókori görögök évszázadokig mézgagyantát rágtak. Ez az anyag a főként Görögországban és Törökországban fellelhető mézgafa kérgében található gyantából képződik. A görög nők előszeretettel rágtak mézgafa-gyantát fogaik tisztítására és leheletük édesítésére.

A New England-i indiánok tanították meg a gyarmatosítóknak, hogy szomjukat annak a gumiszerű gyantának a rágásával is olthatják, amely a kéreg felvágásakor képződik a lucfenyőkön. Ezt a fenyőgyantát már az 1800-as évek elején tömbök formájában árusították az Egyesült Államok keleti részén, így az Amerika első kereskedelmileg forgalmazott rágógumija lett. Az édesített parafinviasz 1850 körül vált elfogadott alternatívává, és népszerűsége végül meghaladta a fenyőgyantáét.

Napjaink rágógumijai az 1860-as években az Egyesült Államokba hozott kaucsukból készülő termékekből fejlődtek ki. A kaucsuk a Közép-Amerika trópusi esőerdőiben növő szapotilfa tejszerű nedvéből nyerhető ki. Ez a fa elsősorban Mexikó, Guatemala és Belize Yucatan-félszigeten fekvő területein található meg.

E termékek növekvő népszerűsége miatt gyorsan nőtt a kaucsuk iránti kereslet. A kaucsukforgalmazók azonban hamar rájöttek, hogy készleteik mennyiségét korlátozza az alapanyagul szolgáló fák száma. Két megcsapolás között egy-egy fának 4–8 év pihenésre volt szüksége. Amikor Közép-Amerika kaucsuktermő fái már nem tudtak lépést tartani a kereslettel, a gyártók szintetikus gumialap felhasználásával folytatták tevékenységüket. Az egyik lehetőség az eredetileg 1830-ban felfedezett paraffin volt, amely színtelen, szagtalan és íztelen volt, és bőséges forrásokkal rendelkezett, de voltak, akik ennél is jobb anyagot kerestek. Egy ohiói fogorvos gumiból készített egy terméket az állkapocs és az íny erősítésére. Ezért a munkájáért William F. Semple 1869 decemberében elsőként kapott rágógumigyártásra vonatkozó szabadalmat.

Napjainkban a gumialapot mesterséges latexből állítják elő. Az utóbbi években tapadásmentes gumialapokat is kifejlesztettek a rágógumik gyártásához, hogy még több fogyasztó igényeit elégítsék ki.

Egyél igyál rágózz!

Üdvözlünk az Orbit oldalán!

Kérünk, add meg a születési dátumodat, hogy tovább léphess. Felelős gyártóként ellenőriznünk kell az életkorodat, hogy garantálni tudjuk márkáink felelős reklámozásról szóló vállalásunkat.

év hónap nap